Σημαντική τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Δικηγόρων για έμμισθη εντολή!
Στο ν.4820/2021 (ΦΕΚ Α΄130) περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 188) που εξειδικεύει την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια (νομική φύση) της έμμισθης εντολής με παγία αντιμισθία. Αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, ενώ συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες προτάσεις μας, οι οποίες δυστυχώς έχουν αναβληθεί για επόμενο σχέδιο νόμου, λόγω ενστάσεων από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Ως προς τη νέα παράγραφο 2 σε συμμόρφωση με αρχές που έχει διαπλάσει η Νομολογία [ΑΠ 908/2017, ΕφΑθ 2402/1987, Νόμος και(ΟλΑΠ 1/1994, 70/2003, ΑΠ 476/2007 Γνωμ.ΝΣΚ 594/2001, 322/2008, 242/2011 και 389/2012) ] θεσμοθετείται για πρώτη φορά η διάκριση της συμβάσεως έμμισθης εντολής από αυτήν της εξηρτημένης εργασίας και τονίζεται η κατοχυρωμένη στον Κ.Δ. αξιοπρέπεια και ιδιάζουσα ανεξαρτησία του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ως προς την νέα παράγραφο 3 τίθεται το αυτονόητο. Ο έμμισθος δικηγόρος, συνδεόμενος μόνο με το ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ με σύμβαση έμμισθης δεν μπορεί (χωρίς τη θέλησή του) να εκπροσωπεί και πρόσωπα με τα οποία δεν συνδέεται με σύμβαση, ιδίως όταν αυτά αποτελούν μέλη της διοίκησης ή προσωπικό του εντολέα, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να επιφέρει σύγκρουση συμφερόντων ή κώλυμα. Πέραν της τυπικής αδυναμίας εκδόσεως του ειδικού γραμματίου της έμμισθης, προσκρούει και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα του δικηγόρου να μην αναλαμβάνει ορισμένες υποθέσεις (άρθρο 37 Κ.Δ.). Αυτό θα επιλύσει πολλά προβλήματα με εμμίσθους δικηγόρους ιδίως του δημοσίου τομέα που υποχρεώνονται ενίοτε να υπερασπιστούν σε ποινικά δικαστήρια μέλη της διοίκησης ή του προσωπικού του Φορέα.
To άρθρο 42 Κ.Δ. έχει πλέον ως ακολούθως:
«Άρθρο 42 Έμμισθος δικηγόρος
1. Έμμισθος δικηγόρος είναι αυτός που προσφέρει αποκλειστικά νομικές υπηρεσίες, ως νομικός σύμβουλος ή ως δικηγόρος, σε συγκεκριμένο εντολέα, σταθερά και μόνιμα, αμειβόμενος αποκλειστικά με πάγια περιοδική αμοιβή. Ο ίδιος δικηγόρος μπορεί επίσης να αναλαμβάνει υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλον, αμειβόμενος είτε ανά υπόθεση είτε με άλλον τρόπο.
2. Ο έμμισθος δικηγόρος ασκεί ελεύθερα τα επιστημονικά του καθήκοντα, όπως επιβάλλουν ο νόμος και η συνείδησή του, σύμφωνα με το άρθρο 5, χωρίς να υπάγεται στο διευθυντικό δικαίωμα και στην υπαλληλική ιεραρχία του εντολέα.
3. Η έμμισθη εντολή δεν δημιουργεί υποχρέωση του δικηγόρου να εκπροσωπεί δικαστικά ή εξώδικα, ως φυσικά πρόσωπα, τα μέλη της διοίκησης και τους υπαλλήλους του εντολέα, καθώς δεν συνδέεται μαζί τους με σύμβαση έμμισθης εντολής. Ο έμμισθος δικηγόρος δεν υποχρεούται να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε τρίτα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, πέραν του εντολέα, ακόμα και αν ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών, εκτός αν τέτοια υποχρέωση προβλέπεται ρητά στη σύμβαση έμμισθης εντολής.»