21/03/2023
image image

Σε συνέχεια ομιλίας μας στο Μέγαρο Μελά για τους συναδέλφους μας της ΕΤΕ που έλαβε χώρα χτες 31.5.2022, συντάξαμε σχετικό οδηγό που περιλαμβάνει όχι μόνο την επιλογή Φορέα αλλά και γενικότερες πληροφορίες για τις συντάξεις των εμμίσθων δικηγόρων. 

 

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

 ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τ.ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 

 

 

ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Ε.Δ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α

 

                       

 

Ι. ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ:

Ο παρών οδηγός αφορά όλους τους εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς, υγειονομικούς κλπ), οι οποίοι μέχρι 31.12.2016 είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς. Αφορά  εμμίσθους δικηγόρους κυρίως παλαιούς ασφαλισμένους (προ της 31.12.1992) σε Τράπεζες (Εθνική, τ.Ιονική και Λαϊκή, ΕΤΒΑ), στην Εθνική ΑΕΓΑ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ. αλλά και ασφαλισμένους στο τ.ΙΚΑ και στο Δημόσιο (δικηγόροι Δήμων, Υπουργείων κλπ.).

Όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.2016 είχαν ΔΙΠΛΗ – ΠΑΡΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

1.     Ασφάλιση μισθωτού στο τ.ΙΚΑ (τ.ΤΣΠ ΕΤΕ, ΤΑΠ ΟΤΕ, ΟΑΠ ΔΕΗ κλπ) ή στο Δημόσιο και

2.     Ασφάλιση αμίσθου στο τ.Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ/ΕΤΑΑ), με επιπλέον καταβολή εργοδοτικής εισφοράς στο ίδιο Ταμείο ως ποσοστό (3-5%) επί της αντιμισθίας (άρθρου 13 του ν. 1512/1985).

Όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι κατά την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016 (άρθρο 36) είχαν δικαίωμα επιλογής τ.Φορέα για τη συνέχιση της ασφάλισής τους ως έμμισθοι δικηγόροι (με εισφορές μισθωτού πλέον, κατά το άρθρο 38 του ν.4387/2016). Εφόσον επιθυμούσαν, μπορούσαν προαιρετικά να ασφαλιστούν και στον έτερο τ.Φορέα, αλλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να καταβάλλουν εξ ιδίων το σύνολο της εισφοράς (20% κατ’ελάχιστον) για ασφάλιση κυρίας συντάξεως, υπολογιζόμενη επί των μικτών αποδοχών τους.

 Πέραν των ανωτέρω, στον παρόντα οδηγό, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια, εξειδίκευσης του μάλλον πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ημών των εμμίσθων δικηγόρων, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να έχουν μια ιδέα για το τι θα περιμένουν ως κύρια σύνταξη.

ΙΙ. Η ΚΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ

Όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, οι διατάξεις περί παραλλήλου ασφαλίσεως, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ασφάλιση και στη συνταξιοδότηση των ανωτέρω διπλά ασφαλισμένων μέχρι 31.12.2016, ενώ μέχρι πρόσφατα (6 χρόνια μετά τη θέσπιση του Νόμου 4387) δεν υπήρχε το αναγκαίο λογισμικό για έκδοση των συντάξεων της κατηγορίας  αυτής (η οποία περιλαμβάνει είτε δύο συντάξεις ή προσαύξηση στην μία σύνταξη για τον παράλληλο χρόνο), με συνέπεια να υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Αντίστοιχα ο e-ΕΦΚΑ αδυνατεί ακόμη και σήμερα να συνυπολογίσει στην ανταποδοτική μας σύνταξη την ανωτέρω εργοδοτική εισφορά (ετών 2002-2016) με αποτέλεσμα οι συντάξεις να εκδίδονται με επιφύλαξη για εκ νέου υπολογισμό της ανταποδοτικής συντάξεως.

Τα λάθη και οι παραλείψεις οδήγησαν σε πολλαπλή τροποποίηση του άρθρου 36  του ν.4387/2016 και στην προσθήκη ετέρου άρθρου 36α΄στο Νόμο (Νόμοι 4670/2020, 4756/2022 και 4892/2022). Παράλληλα έχουν εκδοθεί και διάφορες εγκύκλιες οδηγίες οι οποίες δεν είναι βέβαιον πως ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

 

 

ΙΙΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

 

Προ της ενάρξεως εφαρμογής του Νόμου (τέλη 2016, αρχές 2017) στις περισσότερες των περιπτώσεων οι Εντολείς που απασχολούσαν εμμίσθους δικηγόρους και άλλους ασφαλισμένους δεν μερίμνησαν για την ενημέρωσή των ως παραλλήλως ασφαλισμένων για το δικαίωμα επιλογής, τ. Φορέα στον οποίο θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους μετά την 1.1.2017, αλλά επέλεξαν να τους εντάξουν μονομερώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση στην ασφάλιση του τ.Φορέα που επέλεξαν οι υπηρεσίες και η διοίκησή τους.

Ενθυμούμαι ως μοναδική περίπτωση τους συναδέλφους της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ κλπ.) οι οποίοι με είχαν συμβουλευτεί τότε και τους είχα συστήσει να παραμείνουν στην ασφάλιση του τ.ΟΑΠ ΔΕΗ. Το πόσο σοφή ήταν η κίνησή μας αυτή, φάνηκε στη συνέχεια, καθόσον οι συνάδελφοι αυτοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη συνταξιοδότησή τους, ενώ λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις, λόγω και των αυξημένων εισφορών που κατέβαλαν, όπως θα εξηγηθεί κατωτέρω.

Αντίθετα στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εντολείς επέλεξαν να συνεχίσουν την ασφάλισή των εμμίσθων δικηγόρων τους στο τ.ΤΑΝ με ένταξή τους στα Πακέτα Κάλυψης της εγκυκλίου 28/2017 του ΕΦΚΑ. Αυτό είχε ως συνέπεια, συνάδελφοι (ιδίως της Εθνικής αλλά και άλλων Τραπεζών) να αντιμετωπίσουν ουσιαστική άρνηση από τις Υπηρεσίες Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ για έκδοση των συνταξιοδοτικών τους αποφάσεων.

Μετά από επίμονες παρεμβάσεις της ΕΕΔ και συναντήσεις με τους αρμοδίους (περισσότερα στο Ιστολόγιό μας) και ενόψει της ουσιαστικής άρνησης έκδοσης συντάξεων πολλών συναδέλφων μας, το Υπουργείο προέβη σε νομοθετική ρύθμιση (ν.4892/2022), παρέχοντας τη δυνατότητα αναδρομικής επιλογής (από 1.1.2017) σε όλους αυτούς τους ασφαλισμένους, περί της οποίας θα αναπτύξουμε κατωτέρω.

 

ΙV. OI ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Από 1.1.2017 και μετά όλοι οι έμμισθοι δικηγόροι θεωρούνται κατά πλάσμα δικαίου μισθωτοί ασφαλισμένοι και μ’αυτόν τον τρόπο θα υπολογιστεί η σύνταξή τους.

Σημ: Εικόνα για τις κρατήσεις μας μπορούμε να έχουμε και στην ηλεκτρονική υπηρεσία για μισθωτούς ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

 Διακρίνουμε δύο κατηγορίες:

 Α) Έμμισθοι με παράλληλη άσκηση ελεύθερης δικηγορίας, στην περίπτωση αυτή για τα έτη 2017 έως και 2019 έχουν καταβληθεί εισφορές και για το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και κρατήσεις επί της αντιμισθίας. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν στις συντάξιμες αποδοχές (περί αυτών κατωτέρω) κατά τη συνταξιοδότηση. Από 1.1.2020 με την επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών και πάλι οι συντάξιμες αποδοχές του εμμίσθου δικηγόρου υπολογίζονται με βάση την αντιμισθία του και η μοναδική περίπτωση που παίζει ρόλο η επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία, είναι η περίπτωση που επιλέξει ανώτερη α.κ. από αυτήν που καλύπτει ή υπερκαλύπτει η κράτηση επί των αποδοχών, οπότε στην περίπτωση αυτή πληρώνει επιπλέον εισφορά στην εκκαθάριση μη μισθωτού και έτσι οι συντάξιμες αποδοχές του καθορίζονται με βάση την επιλεχθείσα α.κ.

Π.Χ. έμμισθος με αποδοχές 2.000 ευρώ, επιλέγει την ανώτατη α.κ. (566 ευρώ, εκ των οποίων 500 ευρώ για κύρια σύνταξη), καταβάλει τη μηνιαία διαφορά 100 ευρώ μηνιαίως στην εκκαθάριση και έτσι αποκτά συντάξιμες αποδοχές 2.500 ευρώ, αντί 2.000.

Έμμισθοι με άνω των 2.500 ευρώ μικτές αποδοχές είναι παντελώς αδιάφορο ποια α.κ. θα επιλέξουν, αφού υπερκαλύπτουν και την ανώτερη. Συνιστάται βέβαια η ελάχιστη της παράλληλης 2η α.κ. ώστε σε περίπτωση λύσης της έμμισθης σχέσης, να μην καταβάλει εξ ιδίων τα ειδοποιητήρια, για όσους μήνες υπολείπονται μέχρι την επιλογή για τον επόμενο χρόνο.

Β) Αποκλειστικά Έμμισθοι (με κλειστά βιβλία), στην περίπτωση αυτή οι συντάξιμες αποδοχές συμπίπτουν ακριβώς με τις μικτές αποδοχές που λαμβάνει ο δικηγόρος και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία δυσκολία. Οι κρατήσεις φαίνονται πλέον  μέσω των ΑΠΔ στο σύστημα και έτσι η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης δεν έχει προβλήματα.

 

Τι συμβαίνει για το χρονικό διάστημα πριν το 2016?

Διακρίνουμε και εδώ δύο κατηγορίες:

1.     Έμμισθοι δικηγόροι με ασφάλιση μόνο στο Ταμείο Νομικών (καταβολή ετησίων εισφορών αμίσθου με συμμετοχή του εντολέα κατά τα 2/3). Στην κατηγορία αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων και οι συντάξιμες αποδοχές τους προσομοιάζουν με αυτές των αμίσθων δικηγόρων. Όπως είχα προϋπολογίσει ήδη από το 2017 στο βιβλίο μου «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ» όλοι οι άμισθοι ασφαλισμένοι του ΤΑΝ που αποχωρούσαν προς συνταξιοδότηση τα έτη 2016 και 2017, είχαν συντάξιμες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πόρων) ανερχόμενες σε ποσόν περίπου 1600 ευρώ. Ως συντάξιμες αποδοχές νοείται η μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο άμισθος ασφαλισμένος σε ένα πλασματικό μισθό. Ειδικά για τους εμμίσθους στις ως άνω συντάξιμες αποδοχές θα πρέπει να προστεθεί (μετατρεπόμενη σε πλασματικό μισθό) και η εργοδοτική εισφορά (3-5% επί της αντιμισθίας).

2.     Έμμισθοι δικηγόροι με ασφάλιση ίδια με την ανωτέρω και παράλληλη δεύτερη ασφάλιση στο Φορέα που ασφαλίζει το προσωπικό του εντολέα (πχ. Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΣΠ ΕΤΕ, ΟΑΠ ΔΕΗ κλπ). Στην περίπτωση αυτή καταβάλλονταν τόσο οι ανωτέρω υπό 1 εισφορές στο ΤΑΝ, αλλά και εισφορές μισθωτού ασφαλισμένου στο δεύτερο Ταμείο. Σε πολλές περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ήταν σημαντικά υψηλότερες από το γενικό ποσοστό 20% του Κλάδου Κύριας Σύνταξης. Δείτε παραδείγματα κρατήσεων διαφόρων Ταμείων πριν το 2016 στον κατωτέρω πίνακα:

  

Σημ: Το υψηλότερο ποσοστό κρατήσεως για κύρια σύνταξη, δίδει ικανοποιητική προσαύξηση στη σύνταξη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 30 του ν.4387/2016.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι προφανές πως οι έμμισθοι δικηγόροι, καταβάλλοντας εισφορά μισθωτού από 1.1.2017 και ενίοτε επί υψηλών αποδοχών, αναμένουν μια πολύ καλύτερη σύνταξη από αυτή που χορηγούσε κατ’ανώτατο όριο το Ταμείο Νομικών (1232 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης) προ της ισχύος του ν.4387/2016.

Ο μέσος όρος συνταξίμων αποδοχών μέχρι το 2016 είναι περίπου 1600 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η εργοδοτική εισφορά ως προελέχθη.

Όσοι δικηγόροι λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1600 ευρώ, ανεβάζουν σταδιακά το μέσο όρο των συνταξίμων αποδοχών με ευεργετικό αποτέλεσμα στη σύνταξή τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις εμμίσθων δικηγόρων που λαμβάνουν επιδόματα εορτών και αδείας ο υπολογισμός την συνταξίμων αποδοχών γίνεται με τον τύπο μισθός Χ 14:12 (πχ. μισθός 1000 ευρώ Χ 14: 12 = 1.166,67 ευρώ, ή μισθός 2.000 Χ 14:12 = 2.333,33 ευρώ).

 

Λίγα λόγια για τη σύνταξή μας:

Μετά την ισχύ του ν.4387/2016 η κύρια σύνταξη αποτελείται από δύο τμήματα, ήτοι από την εθνική σύνταξη που ανέρχεται σε 384 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και την ανταποδοτική. Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής συνυπολογίζεται παν ό,τι έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος ως ασφαλιστική εισφορά από το έτος 2002 και μέχρι την συνταξιοδότησή του. Στο ποσόν αυτό συμπεριλαμβάνονται για το χρονικό διάστημα 2002 έως 2016 και οι κοινωνικοί πόροι (ως κατά κεφαλήν ποσόν).

Αφού σύμφωνα με τα ανωτέρω βρούμε το μέσο όρο των συνταξίμων αποδοχών από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση, το πολλαπλασιάζουμε επί το συντελεστή αναπλήρωσης, ο οποίος προκύπτει από τα χρόνια ασφάλισης και έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 67 ετών και μέσο όρο συνταξίμων αποδοχών 1500 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 1500 ευρώ Χ 42,36% = 635,40 ευρώ + 384 εθνική σύνταξη = 1.019,40 μικτά.

 

Σημ: Από τη διαμόρφωση του ανωτέρω πίνακα, σαφώς προκύπτει ότι μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης, έχει ανεπαίσθητη αύξηση (0,50% κατ’έτος με συνέπεια να δίνει και ασήμαντες αυξήσεις στη σύνταξη).

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, ιδίως μετά τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, ο ασφαλισμένος οφείλει να εξετάσει και την εκδοχή της συνταξιοδότησης με συνέχιση επαγγέλματος. Πράγματι και μετά την ισχύ του ν.4554/2018 σε συνδυασμό με το άρθρο 20 του ν.4387/2016, ως ισχύει οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη συνταξιοδότησή τους με συνέχιση της απασχόλησής τους και λήψη του 70% της συντάξεως. Στην περίπτωση αυτή συνεχίζουν να καταβάλουν εισφορές (συμφέρει η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για αμίσθους, ενώ οι έμμισθοι έχουν τις ίδιες κρατήσεις) και κατά το χρόνο που θα διακόψουν οριστικά το επάγγελμα θα λάβουν το 100% της συντάξεως καθώς και μια μικρή προσαύξηση για τις εισφορές που κατέβαλαν το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα της παράλληλης εργασίας και λήψης σύνταξης.

 

Παραδείγματα συντάξεων εμμίσθων δικηγόρων με μόνη ασφάλιση στο Ταμείο Νομικών.

1.     Δικηγόρος με 40 έτη ασφάλισης (έμμισθος προ του 2002), έξοδο το 2025 και συντάξιμες αποδοχές (μισθός Χ 14:12 στον ιδιωτικό τομέα ή μισθός στο δημόσιο τομέα)  2.000 ευρώ μετά το 2017, αναμενόμενη κύρια μικτή σύνταξη 1.260 ευρώ περίπου (χωρίς να υπολογίζεται η προσαύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, η οποία υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε περίπου 200 επιπλέον ευρώ).

2.     Ο ίδιος άνω δικηγόρος με αποδοχές 3.000 ευρώ, αναμένει μικτή σύνταξη 1.450 ευρώ περίπου (πάλι χωρίς την προσαύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, η οποία υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε περίπου 300 επιπλέον ευρώ).

Εκ των ανωτέρω παραδειγμάτων σαφώς προκύπτει ότι η σύνταξη των εμμίσθων δικηγόρων αναμένεται καλύτερη από αυτή που χορηγούσε το Ταμείο Νομικών.

 

 

V. Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 

Για τους εμμίσθους δικηγόρους που 31.12.2016 είχαν διπλή ασφάλιση, όπως αναλύθηκε ανωτέρω, και σύμφωνα με την εγκύκλιο 19/2022 του e-ΕΦΚΑ με την οποία κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 4892/2022, με τις οποίες αντικαθίσταται η περ. β΄ της παρ 3 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016:

 Α) Σύμφωνα με την περ. α της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους

προέκυπτε βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν ως

την έναρξη του N.4387/2016, για κάθε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον e – ΕΦΚΑ, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για την αυτή απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 38, ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι καταβάλλουν μια εισφορά μισθωτού!

 Β) Η περ. β. της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του, ορίζει ότι τα πρόσωπα της περ. α΄ παλαιοί ασφαλισμένοι κατά την έννοια του ν. 2084/1992, για τους οποίους καταβάλλονταν εισφορές σε δυο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως τις 31.12.2016, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν στον e – ΕΦΚΑ

μέχρι τις 31/12/2022, δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών την οποία

θα πρέπει να κοινοποιήσουν στον εργοδότη τους, με την οποία:

1. Θα μπορούν να επιλέξουν τον ενταχθέντα στον e–ΕΦΚΑ, πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου υποχρεωτικά προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης από 1/1/2017 και εφεξής. (Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έμμισθος δικηγόρος πχ. της Εθνικής Τράπεζας που έχει ενταχθεί στην ασφάλιση του τ.ΤΑΝ, δικαιούται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να επιστρέψει στην ασφάλιση του τ.ΤΣΠ ΕΤΕ. Κατά την άποψή μας δικαίωμα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι, παλαιοί και νέοι, οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε πρώην 2ο Ταμείο).

2. Θα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους και

στον δεύτερο πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στον οποίο υπάγονται,

καταβάλλοντας όμως οι ίδιοι επί των αποδοχών τους το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου. Η προαιρετική ασφάλιση πραγματοποιείται άπαξ, εκκινεί αναδρομικά από 1/1/2017 ή από τη στιγμή της δήλωσης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με την επιλογή του ασφαλισμένου. (Ουσιαστικά απαγορευτική η προαιρετική επιλογή, αφού ο έμμισθος θα καταβάλλει εξ ιδίων επιπλέον των κρατήσεών του 20% επί των αποδοχών του.

 

Προθεσμία επιλογής: Μέχρι 31.12.2022

 

Υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται:

 

1.     Για τους ενεργά ασφαλισμένους στο τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης e – ΕΦΚΑ τόπου εργασίας. Το αρμόδιο τμήμα  παραλαμβάνει την σχετική αίτηση και αφού εξετάσει τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή του ασφαλισμένου στο άρθρο 23 του Ν.4892/2022, θα εκδίδει  σχετική Απόφαση η οποία θα κοινοποιείται στον αιτούντα, στον εργοδότη και στον αρμόδιο συνταξιοδοτικό φορέα.

2.      Για τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για συνταξιοδότηση, η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται στo αρμόδιo τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης στην οποία έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης. (Σημ: ήδη έχουμε μεριμνήσει για τους συναδέλφους μας αυτούς και με τη βοήθειά μας, υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις).

 

Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει η επιλογή του Ταμείου που ασφαλίζει το προσωπικό του εντολέα:

Είναι προφανές και η εμπειρία μας έχει δείξει (πχ. έμμισθοι ΔΕΗ) ότι για όσους εμμίσθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα υπήρξε υπαγωγή στην ασφάλιση μισθωτού τ. Ταμείου (πχ. ΤΣΠ ΕΤΕ, ΟΑΠ ΔΕΗ κλπ) η σύνταξη που χορηγούν τα ταμεία αυτά είναι σημαντικά υψηλότερη απ’αυτήν του Ταμείου Νομικών διότι:

Α) Οι συντάξιμες αποδοχές είναι με βάση το μισθό τους από το 2002 και εντεύθεν (Χ 14:12), που συνήθως είναι υψηλότερος από το μ.ο. συνταξίμων αποδοχών του ΤΑΝ των 1600 ευρώ.

Β) Δικαιούνται προσαύξηση (επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης) κατά το άρθρο 30, ως προαναφέρθηκε, λόγω του υψηλότερου ασφαλίστρου.

Γ) Θα λάβουν και δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή προσαύξηση στην κύρια (το συμφερότερο ποσόν) για τον παράλληλο χρόνο στο τ.ΤΑΝ.

Κατά συνέπεια, δικηγόροι των περιπτώσεων αυτών (συνάδελφοι ΤΣΠ ΕΤΕ, ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΕΑΠ ΕΘΝΙΚΗ κλπ)  επιλέγουν την ασφάλιση των παλαιών ταμείων που ασφάλιζαν το προσωπικό του εντολέα, ή εφόσον έχουν παραμείνει σ’αυτά (συνάδελφοι ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ), δεν κάνουν τίποτε.

 

Αντίθετα έμμισθοι συνάδελφοι του δημοσίου, με δεύτερη ασφάλιση στο δημόσιο ή στο τ.ΙΚΑ, θα πρέπει να ελέγξουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις κρατήσεις τους από το 2002 μέχρι το 2016 καθώς και τις αποδοχές τους και μόνο αν αυτές υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 1.600 ευρώ (και επιπλέον την προσαύξηση της εργοδοτικής εισφοράς) θα πρέπει να επιδιώξουν την επιστροφή στην ασφάλιση του Δημοσίου ή του τ.ΙΚΑ.

 

Ακολουθεί υπόδειγμα αιτήσεως επιλογής

 

Προς

Την Τοπική Διεύθυνση ........................

Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

(Άρθρο 23 ν.4892/2022 – 36 παρ.3βα του ν.4387/2016)

............................. του ..................., κατοίκου ........................... (τηλ........................), με ΑΜΚΑ ............................... και ΑΜ ΙΚΑ .............. και e.mail: ………………………………………………….

 

Κοινοποίηση: Προς την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «………………........

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν.4387/2016, ως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.4892/2022 (βλ. εγκύκλιους 13/2022 και 19/2022 e-ΕΦΚΑ), δηλώνω υπεύθυνα ότι ως έμμισθη δικηγόρος της ......................................., προσληφθείσα την ........................... και δικηγόρος Αθηνών, με έναρξη ασφαλίσεως στο Ταμείο Νομικών την .................... και υπαχθείσα στην παράλληλη ασφάλιση του τ. Ταμείου Νομικών και του τ.ΙΚΑ (τ.ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ ή ΤΣΠ ΕΤΕ ή ΤΑΠ ΟΤΕ) μέχρι 31.12.2016, δηλώνω ότι επιλέγω το τ. ΙΚΑ (τ.ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ.....................) ως φορέα στην ασφάλιση του οποίου θα προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης από 1.1.2017 και εντεύθεν.

Κατόπιν των ανωτέρω, δηλώνω ρητώς ότι το χρονικό διάστημα 1.1.2017 και μέχρι την λήξη της συμβάσεως εμμίσθου εντολής με την ........................... και την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης όπως προσμετρηθεί στην ασφάλιση του τ. ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ (τ.ΙΚΑ) ή ............................., επιφυλασσόμενη όπως με την οικεία αίτηση συνταξιοδότησης που θα υποβάλω να ζητήσω την προσμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης στο τ.ΤΑΝ/ΕΤΑΑ ως χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης για την προσαύξηση της σύνταξής μου.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, παρακαλώ για την ταχύτερη διεκπεραίωση του αιτήματός μου, ενημερώνοντας και τον εντολέα μου ............................... ΑΕ (βλ.εγύκλιο 19/2022) ώστε να γίνουν οι σχετικές και αναγκαίες αλλαγές στην ΑΠΔ. Διατελώντας στη διάθεσή σας, ώστε να προσκομίσω και κάθε επιπλέον πιστοποιητικό που τυχόν θα απαιτηθεί από την Υπηρεσία σας.

Αθήνα .........................

Μετά τιμής

.............................

Δικηγόρος

Κατηγορία: Γενικά θέματα
Tags:
Κοινοποιήστε :
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του eed.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.